PRÍPRAVA NA VSTUP DO LEADRA VYRCHOLÍ

02.11.2009 Celý región

Projekt Tvorme tvár Horného Šariša, ako príprava na vstup do osi 4 LEADER v Programe rozvoja vidieka, je v konečnej fáze.
Jedna z posledných akcií sa uskutočnila aj teraz, v októbri. Posledná aktivita v oblasti vzdelávania manažmentu budúcej MAS-ky zaviedla 22. a 23. októbra t. r. členov realizačného tímu do Poľska. Kroky smerujúce k finalizácii Integrovanej stratégie rozvoja územia Horný Šariš pokračujú pracovnými stretnutiami, napr. aj 28. októbra 2009 v zasadačke Domu služieb v Giraltovciach.
Počas návštevy poľskej gminy Uście Gorlickie sa účastníci zoznamovali s rekreačno-zdravotnými možnosťami, ktoré celoročne ponúka návštevníkom a ktoré zveľaďujú dofinancovaním projektov zo zdrojov EU. Podstatné však sa stali úspechy budúceho partnera, miestnej akčnej skupiny – MAS (v poľštine Lokalnej Grupy Dzialania - LGD), ktorá pôsobí aj na území spomínanej gminy. Samozrejme, zainteresovaní závidia teritoriálne rozčlenenie Poľska, o. i. na gminy, ktoré predstavujú to, čomu na Slovensku hovoríme mikroregióny. Žiaľ, mikroregióny v porovnaní s poľskými gminami nemajú oporu v slovenskej legislatíve.
Na stretnutí s predstaviteľmi LGD Beskid Gorlicki (ďalej len LGD) došlo k dohode o ďalšej spolupráci a potvrdeniu, že sa stane oficiálnym partnerom Občianskeho združenia Život je šanca, ktoré zastrešuje formovanie sa budúcej MAS Horný Šariš. Nasledovalo pozvanie na medzinárodnú konferenciu k prístupu LEADER, ktorú LGD organizuje za účasti svojich partnerov v decembri t. r. Predstavitelia budúcej MAS Horný Šariš pripravia kompletnú informáciu o svojej ISRÚ, procese formovania MAS a jej pripravenosti na LEADER.

Integrovaná stratégia rozvoja územia poľského partnera
Na stretnutí sa v piatok 23. októbra zúčastnila Elzbieta Wansacz, ktorá aktívne pôsobí na formovaní sa LGD už od jej začiatku. Informovala, že pod ich pôsobnosť je na území 8 vidieckych a 1 mestsko-vidieckej gminy Gorlickeho powiatu, ktorý sa rozprestiera v severno-východnej časti Malopoľského vojvodctva a združuje gminy Gorlice, Lipinki, Lužna, Moszczenica, Ropa, Sekowa, Uście Gorlickie a dve mestsko-vidiecke gminy Biecz a Bobowa. Na tomto území žije 79 tisíc obyvateľov, čím sa veľmi približujú rozlohou územia a počtom obyvateľov budúcej MAS Horný Šariš.
Proces budovania LGD „Beskid Gorlicki“ sa začal v roku 2005 realizáciou projektu Tvorba miestnej akčnej skupiny a integrovanej stratégie rozvoja okresu Gorlice. Pri jej vzniku stálo 40 osôb – predstaviteľov samosprávy, mimovládnych organizácií a firiem. V roku 2008 malo združenie 136 členov.
Vlastnú rozvojovú stratégiu pred rokom predložili na schválenie a uspeli. Začiatkom t. r. začínajú oficiálne čerpať prostriedky z Osi 4 LEADER v objeme 11 miliónov 675 tisíc zlotých, teda asi 3 milióny 500 tisíc €. V porovnaní s našimi možnosťami je to suma o1 milión 250 tisíc € vyššia.
ISRÚ si stanovuje dva hlavné ciele, t. j. Zvýšenie kvality života vo vidieckych oblastiach a Zvýšenie atraktívnosti turistickej oblasti. Obidva sú rozpracované na špeciálne ciele a zahŕňajú dosiahnutie vysokej hladiny spoločenskej a hospodárskej aktivity obyvateľov, rozvoj infraštruktúry a služieb turizmu, tvorbu turistických atrakcií a kreovanie lokálneho produktu, ako aj podporu kultúrneho dedičstva.
LGD rozvrhli do piatich tematických okruhov, a to Lokálna činnosť, Aktivizácia Beskyd, S plecniakom do Gorlických Beskyd, Beskydsky košík a Z tradície do súčasnosti. Do roku 2013 budú poľskí partneri realizovať ciele, zámery a predsavzatia v štyroch oblastiach:
- Malé projekty,
- Obnova a rozvoj obci,
- Tvorba a rozvoj drobného podnikania,
- Rozvoj činnosti nepoľnohopodárskeho charakteru.

Prekvapenia za hranicami

Počas dvoch dní účastníci podujatia pobudli v Kúpeľoch Wysowa, ktoré sú len dva kilometre od hraníc Bardejovského okresu, lepšie povedané, známej Cígeľky. Pred niekoľkými rokmi, pravda, aj tu chodili deti do letných táborov, pili sme jedinečnú vodu z tamojšieho prameňa (pripomína chuť morskej vody). A teraz? Originálnu minerálku Cígeľku musíte na Slovensku, ba aj v bezprostrednej blízkosti jej prameňa, hľadať ako ihlu v kope sena a o rekreácií, či ozdravovacích pobytoch len snívame. Návštevou Kúpeľov Wysowa sa potvrdilo, že keď sa chce, tak sa to dá. Poliaci z druhej strane hraníc ukázali, čo nás čaká, ak hodláme využiť bohatstvo, ktoré nám bez úžitku preteká medzi prstami. .
Emília Filová
 

Vyberte región